Et kredittkort lar deg gjøre innkjøp av varer og tjenester uten at pengene i første omgang kommer fra egen lomme. I denne artikkelen skal vi se på hvordan denne låneformen fungerer, og hvordan du kan få mest mulig ut av det å låne på kreditt.

Kreditt fra banken

Med kreditt mener vi lån av penger, samt kjøp på avbetaling. På den måten betaler du ikke selv med en gang, men låner i stedet de pengene du bruker for å betale for en vare eller tjeneste. Det er banken eller kredittkortselskapet du som innehaver av kredittkort låner fra.

Et stort ansvar

Å låne penger medfører et stort ansvar. Alt du låner skal betales tilbake, og det med renter. Det er viktig å ha i bakhodet når du bruker kortet du har fått innvilget. Veien er kort mellom sløsing og gjeld ute av kontroll, så det gjelder å være forsiktig.

For den som klarer å betjene sitt kredittkort på en god og trygg måte, blir det å være innehaver av kredittkort en svært god ting. Arbeidet med å bli en fornuftig kredittkorteier, begynner allerede idet du leter etter et passende kort for deg.

Hvordan finne det rette kortet?

I dag kan vi velge mellom svært mange kredittkortselskaper og banker som tilbyr kredittkort. Søkere har mye å velge mellom, og derfor gjelder det å skaffe seg oversikt over det dagens marked byr på.

Fordeler for den reisende

Før du gjør det, gjelder det å bestemme seg for hva du skal bruke pengene til. Slik kan du korte ned søket. Skal du for eksempel ut og reise, gjelder det å lete etter kredittkort som kommer godt med til dette formålet. Mange kredittkort byr på ulike typer forsikringer knyttet til reise, slik som reise- og avbestillingsforsikring.

I tillegg er det fint å kunne bruke kredittkort til bestilling av flybilletter og hotellrom. Å miste betalingskortet på reise er ikke like farlig når det er snakk om kredittkort, fordi det ikke er dine penger uansett. Bare meld fra til selskapet om at kortet er tapt hvis uhellet skulle være ute.

Andre fordeler

Kredittkort kan komme med litt av hvert av fordeler. Skal du bruke kortet til innkjøp av varer hjemme, er det fint at det finnes kort som gir deg cashback. Da får du litt penger tilbake når du handler, slik at alle varer ender opp med å bli litt billigere.

Andre kredittkort har drivstoffrabatt. Dette kan komme godt med for deg som bruker bilen mye. Andre rabatter kan være knyttet til andre bransjer enn bensinstasjoner.

Sammenligne kredittkort

Når du har blitt klar på hva du skal bruke kredittpengene på, gjelder det å sammenligne tilbudene du får. Én ting er å lese seg opp på hva de ulike selskapene tilbyr av goder og vilkår, en annen ting er tilbudet du som person vil få. Når du sender søknad vil banken foreta en kredittvurdering av deg, for å finne ut om du er skikket til å eie kredittkort.

Kommer du godt ut av en slik vurdering, kan du få ganske gode tilbud. Dermed kan du inngå en gunstig avtale med banken. Før du kommer dit, gjelder det å få mottatt et tilbud med vilkår du er i stand til å innfri. Er for eksempel renten for høy for det din økonomi klarer, bør du nok styre unna.

Send flere søknader

Det er lurt å sende søknader til flere selskaper for å se hvordan de vurderer deg. Du tar ingen sjanser ved å sende søknader; det er uforpliktende og gir deg en pekepinn på hva bankene synes om deg og din økonomi. I dag går kredittvurderingen ganske raskt, og du får som regel fort svar.

Under kredittvurderingen sjekker bankene ut faktorer som:

  • Personlige opplysninger
  • Gjeld
  • Inntekt
  • Betalingsanmerkninger/inkassosaker

Generelt sett ønsker bankene seg søkere med så god og stabil økonomi som mulig. Når du etter hvert begynner å motta tilbud, gjelder det å tenke seg godt om først. Det er ikke lurt å takke ja til første og beste tilbud. Å veie de ulike tilbudene opp mot hverandre, med din personlige økonomi i tankene, er alltid det klokeste.

Fristelser knyttet til senere betaling

Kredittkort gir deg mange muligheter. Du har nå tilgang til enorme mengder penger, og ingenting av det du kjøper må betales med en gang. Da er det lett å bruke masse penger i en fei, særlig om du er av typen som liker å shoppe.

Du skylder både deg selv og banken å sørge for at du har god nok disiplin til å behandle kortet ditt med omhu.

Det kan være lett å bli shoppingavhengig, og sveiper kortet sitt uten å tenke seg om. Ofte er det disse som havner i luksusfellen med gjeld de ikke klarer å betale tilbake. Mange nordmenn får problemer med gjelden sin, noe som har ført til at kravene for å få innvilget lån og kredittkort har blitt strengere med årene.

Lag et budsjett

Når du har orientert deg om ca. hvor mye du kommer til å bruke av kredittkortpengene, og du er innforstått med effektiv rente og eventuelle gebyrer, gjelder det å opprette et budsjett. Når det så er gjort, må du holde deg til budsjettet. Slik tar du ansvar for økonomien din, og når du betaler punktlig måned etter måned ser banken at du er flittig betaler.

Dette får du mye igjen for, for eksempel legger det grunnlag for fremtidige lån og kredittkort. Kredittkorteiere som derimot ikke betaler innenfor fristen, kan få dårligere kredittscore. Hvordan du forholder deg til lånte penger i dag, påvirker altså muligheten til å inngå avtaler fremover tid. Ha dette i bakhodet når du tenker på å bruke kredittkortet.

Betal tilbake mer enn bare minstebeløpet

Hver faktura du mottar når du skal betale for kredittkortet, inneholder et minstebeløp. I tillegg inneholder regningen det totale beløpet du skylder banken. Disse to tallene er som regel ganske ulike, og mange velger dessverre kun å betale minstebeløpet.

Det lønner seg imidlertid å betale mer enn det, særlig siden minstebeløpet i stor grad består av renter. Hvis ikke blir ikke det totale beløpet særlig mye mindre. Det beste du kan gjøre er å nedbetale så mye du kan hver gang du mottar regning. Er du en riktig disiplinert korteier, ofrer du gjerne litt av feriepenger og penger du har fått tilbake på skatten.

Når det gjelder regninger er det lett å betale bare det minste som kreves av deg. Husk på at du kommer til å bli glad for det i fremtiden. Det er aldri særlig hyggelig med et altfor høyt tall som representerer det du skylder. Det som derimot er hyggelig, er å se den totale gjelden bli mindre over tid.

Kjøp nå, betal senere

Kredittkort lar deg kjøpe varer og tjenester uten at du umiddelbart må ut med egne penger. På den måten åpner mange dører seg, men det er også viktig å være forsiktig. Saumfar markedet for det beste tilbudet for deg, lag budsjett og hold deg til det, og behandle alle kredittkort med varsomhet.

Hvor gode vilkår du får av banken, avhenger av hvor god kredittscore du får. Oppfatter bankene deg som en person med god økonomisk teft, vil du nok få en gunstig avtale. Kredittkort brukes til mange forskjellige formål, og ulike kortutstedere byr på ulike fordeler knyttet til disse.