Å få sitt første kredittkort er en stor milepæl. Å forstå det grunnleggende kan spare deg for tid, penger og forvirring på din vei til å bygge god kreditt.

Hva er et kredittkort?

For å begynne med det mest grunnleggende: Hva er egentlig et kredittkort? Kredittkort er en type betalingskort som brukes til å kjøpe varer eller tjenester hvor det gis kreditt. I motsetning til et vanlig debetkort blir din konto ikke belastet når kredittkortet tas i bruk.

Nedbetaling og rente

De aller fleste kredittkort har en fastsatt kredittramme som bestemmer det maksimale beløpet innehaveren kan belaste kortet. Dette beløpet som brukes må tilbakebetales, noe som ofte omtales som nedbetaling. Nedbetalingen av den brukte kreditten skjer enten ved forfall eller ved nedbetaling med faste terminbeløp. Forfall vil si at hele eller deler av den brukte kreditten betales ved en angitt dato.

Mellom ditt første kjøp med kredittkortet og første forfall belastes vanligvis ikke rente. Men dersom du ikke betaler forfallet, eller om det er et utestående beløp som ikke betales, vil du måtte betale en relativ høy rente på dette beløpet. Det kan også komme andre kostnader ved bruk av kredittkort. Noen kredittkort kommer med kostnader som gebyr bed bruk av kortet og årsavgift.

Kredittkort kan gi tilleggsfordeler

For å motivere kunden til å bruke kredittkort gir mange tilbydere av kredittkort en rekke fordeler til sine brukere. Slike tilleggsfordeler kan vøre ordninger for bonuspoeng, reiseforsikring, kjøpsutbytte og diverse rabatter og tilbud.

Å ikke betale innen forfallsdato kan fort bli dyrt

Avhengig av hvor sent betalingen din er, kan du stå overfor:

  • Avgifter. De juridiske grensene for disse gebyrene justeres årlig. Men generelt vil du få informasjon om hva slike avgifter vil bli. Skjer det ved flere anledninger at kreditten ikke tilbakebetales vil avgiftene generelt bli høyere.
  • Skade på kreditten din. Å betale en dag for sent skader ikke kreditten din. Men hvis du betaler 30 eller flere dager forsinket, kan betalingen din bli registrert som for sent i kredittrapportene dine. Dette vil skade kredittpoengene dine.

I virkeligheten betyr det å betale mindre nå generelt å betale mye mer senere. Det er lurt å sette opp automatiske betalinger fra bankkontoen din. Hvis du er bekymret for trekk fra kontoen din, kan du eventuelt notere forfallsdatoene i en kalender som en påminnelse.

Det er mulig å fullstendig unngå å betale gebyrer og renter

Mange gode kredittkort krever ikke årlige avgifter og gebyrer for for sen betaling er ikke et problem hvis du betaler i tide! Uansett hvor høy kredittkortets rente er, trenger du ikke å betale en krone så lenge du betaler kredittkortregningen i sin helhet hver måned. Enkelt sagt, etter at du har betalt regningen i sin helhet, begynner det ikke å påløpe renter på nye kjøp før neste forfallsdato.

Hvordan få et kredittkort?

Før du man få et kredittkort er det to kriterier som må være på plass: Du må fast inntekt og være over 18 år. For noen selskaper er vil det også ha betydning at du ikke har tidligere betalingsanmerkninger, og i noen tilfeller at du ikke har aktive inkassosaker som står i ditt navn. Er disse kriteriene i orden er det enkelt å søke om kredittkort. En søknad kan enkelt sendes inn på bankens eller tilbydernes nettside. Slike søknader er uforpliktende, og man kan forvente å få raskt svar på søknaden. Man kan få ja fra en tilbyder, og nei fra en annen, så man trenger ikke å gi opp håpet etter en søknad!

Kredittkort med sikkerhet

Et depositum gjør det lettere å få et kredittkort. Kredittkort med sikkerhet er designet for personer med skadet kreditt eller ingen kreditt. For å åpne kontoen din må du først sette inn et kontantinnskudd. Kredittgrensen din er vanligvis lik innskuddet ditt. Minimumskrav til innskudd varierer og er avhengig av kortet. De fleste sikrede kortene lar deg sette inn mer for å få en høyere kredittgrense.

Hvilket kredittkort du kan få vil være avhengig av din kreditt

Som en nybegynner på kreditt vil man sannsynligvis ikke kunne kvalifisere deg til de mest verdifulle kredittkortene – kortene med gode belønninger og fordeler, store registreringsbonuser eller lange 0% renteperioder. Disse produktene er ofte bare tilgjengelige for søkere med god eller utmerket kreditt. Man vil også ofte trenge en lengre kreditthistorikk som oppfyller visse inntektskrav.

Som ny til kredittkort vil man begynne med et kort med litt mindre fordeler. Det finnes en rekke kredittkort rettet mot personer med begrenset eller ingen kreditthistorie. Det er imidlertid ikke bare dårlige nyheter om du er en ny bruker av kredittkort: Mange tilbydere av kredittkort tilbyr anstendig belønning og krever ikke årlige avgifter.

En av hovedgrunnene til å få ditt første kredittkort er å øke kreditten. Hvis man ikke er forsiktig, kan det imidlertid ha motsatt effekt. Alt avhenger av hva du gjør og at du betaler i tide.